Dansk radio i 50 år: Da radioen blev født .... osv.
29. oktober 1972
Beskrivelse
Peer Møller og HANS VANGKILDE er studieværter.
PM taler med direktør H. G. GARDE, der fortæller om radioens start.
HELGE BONNÉN, pianist og komponist, taler om radioens allerførste udsendelse.
GARDE taler om sin inspiration fra BBC og om Dansk Radioklub konkurrence med Dansk Radio-Klub (kaldet 'bindestregsklubben') -
det endte, med at klubberne blev slået sammen.
NIELS K. NIELSEN, pensioneret politiassistent, fortæller om,
hvordan han blev en af de første radiospeakere i militærets radiostation. Dengang var udsendelserne reklamefinansierede. Han fortæller om pinlighed, der slap ud i æteren og afstedkom, at han fik en næse. Der tales om tidsskriftet 'Radio ugerevy' for radioamatører.
LINDORFF-LARSEN, musiker, fortæller om sin lærer Fini Henriques, og om hvordan musikerne måtte gå rundt og hverve kunder, der ville betale for udsendelserne i Ryvang Radio.
Radioreklamer fra 1920'ernes USA spilles.
SVEND CARSTENSEN, speaker fra radioens 'stenalder', taler om den direkte kontakt til lytterne - 'ikke noget med at optage på plader og bånd, så man senere kunne klippe i materialet'.
Forfatteren KNUD SØNDERBY taler i et klip fra 1965 om den første radiotid.
SVEND CARSTENSEN fortæller, at han overtog prøveudsendelserne, som blev sendt fra Lyngby Radio eller Yorcks Passage, med musik fra Johannes Jacobsen (eller Johannes Jakobsen, synonym: Vittig), som redaktør Henrik Cavling havde ansat på Politiken. Om Radioavisens start (Carstensen var da 24 år). Den blev sendt hver lørdag fra juni 1923. Om starten på Dansk Radiofonifond, som ved frivillige bidrag skulle fortsætte med at sende, da Politiken trak sig ud.
Der tales om hovedtelefonernes tid, hvor hele familien sad samlet om radioen med hver deres hovedtelefon.
SVEND CARSTENSEN fortæller om, hvordan man finansierede de første udsendelser.
Klip med POUL REUMERT fra 1950, han taler om kammersanger Emil Holms første lille radiostudie og om sin egen radiodebut.
SVEND CARSTENSEN taler om plankeværkslyttere, et begreb, som han opfandt.
ROSA PRAHL og SVEN PRAHL synger. ROSA PRAHL fortæller om Lyngby Radio (klip fra 1950). Forskellige bemærkninger om radio citeres.
SVEND CARSTENSEN fortæller små anekdoter, bl.a. om kammerherre Christian Lerche, daværende radiorådsformand.
Klip fra den første nyhedsudsendelse i Verden - fra USA år 1920.
Det berømte klip fra Hindenburg-ulykken spilles.
'Stil nu ind på de danske stationer' spilles.
LOUIS PREIL taler om, hvordan han blev knyttet til radioen, og om kammersanger Emil Holm, som han havde det dejligt sammen med. Han fortæller om lyttervalsene. 'Lyt nu blot til Kalundborg' og andre lyttervalse spilles.
PEER MØLLER og HANS VANGKILDE taler om Emil Holm.
EMIL HOLM taler (klip fra 1932) om, hvordan man laver en radioudsendelse. Han taler endvidere om midler og fremtidsmål for Statsradiofonien.
Klip fra 1935: Indvielse af Lillebæltsbroen ved SVEND CARSTENSEN.
Klip fra 1937: Kong Christian X 's 25 års regeringsjubilæum ved Aksel Dahlerup.
F. E. JENSEN fortæller i et klip fra 1945 om sin tid som radiodirektør under besættelsen, bl.a. om tyskernes utilfredshed med Aksel Dahlerup.
Klip med F. E. JENSEN første gang han taler i radioen efter besættelsen.
MØLLER og VANGKILDE slutter af med at påstå, at der stadig er god grund til at stille ind på de danske stationer. Melodien spilles.
Relaterede emner