Trekantområdet i DR’s Arkivtelt
Her er billeder af trolde som bliver hængt i galgen under Troldefesten i Vejen i 1962, klip fra snestormen i 1980, filmklip fra tyskernes indmarch i Haderslev den 9. april 1940 og interviews med elever i musikskolen i Vejle i 1977.
Trekantområdet er rigt repræsenteret i DR’s store arkiv, og en del af de mange lyd- og filmklip fra området præsenterer vi i Vejle under Trekantområdets festuge i DR’s store arkivtelt, der vil stå på Rådhuspladsen i Vejle fra den 24. til den 26. august.
Du kan måske finde klip med dig selv, din far, din tante, din nabo, din første kæreste eller måske din dødsfjende?
I teltet vil der også ind imellem være fagfolk fra Trekantområdets arkiver, biblioteker og kulturhistoriske museer. De byder på skønne historier og oplevelser sammen med DR’s arkivklip.
’Spejl din historie – i DR’s arkivtelt’ er et samarbejde mellem DR Arkiv i København, DR P4 Trekanten, Trekantområdets Festuge og ABM-samarbejdet i Trekantområdet. ABM står for Arkiver, Biblioteker og Museer.
TV og film fra Trekantområdet
Husker du hvalen, der svømmede rundt i Vejle Fjord? Var du der, da tyskernes fanger i kz-lejren i Frøslev vendte hjem til Haderslev, eller vidste du, at en skoleinspektør ved Fredericia var vred over, at han ikke længere måtte slå børnene med spanskrør?
Nu kan du se, eller gense mange af de store begivenheder i Trekantområdet. Vi har nemlig fundet en masse tv- og radioindslag fra hele Trekantområdet i DR’s arkiver. Hvis du ser personer eller steder, som du kender, må du meget gerne skrive dem ind som brugertags. Det er lige netop din viden som gøre historien vedkommende.
For at se klip fra Trekantområdet skal du bare trykke her.
Fortællinger fra dit sted
I teltet kan du også få historien om Harriet Førslev fra Vejle, der var en pioner i dansk svæveflyvnings historie, eller høre om det muntre liv på danserestauranten Røde Mølle.
Ind imellem er der nemlig fagfolk fra Trekantområdets arkiver, biblioteker og museer tilstede i teltet. De vil fortælle historier fra lokalområdet, sætte gang i gættelege og vise, hvordan du klipper din egen lokalhistorie.
Se programmet for Spejl dit liv længere nede på siden.
Radioskoven
Hørte du radioklippet om Trekantområdets hotte rocknavn i 70’erne, Agitpop? Eller faldt du over historien om de mystiske UFO’er i 1958? Hvis du tager en tur i radioskoven i arkivteltet, kan du høre radioklip fra hele Trekantområdet. Men du kan også høre dem her.
Sæt din by på kortet
Ved landkortet over Trekantområdet kan du se klip, som har forbindelse til din by. Du scanner et flag, ser videoen, der hører til byen og sætter flaget på den by, hvor klippet hører til. Så bliver det nemt for alle at finde frem til præcis de klip, der hører til netop deres by.
I DR’s arkivtelt kan du bl.a. finde klip fra:
Vejle
Kolding
Fredericia
Haderslev
Middelfart
Jelling
Grindsted
Billund
Vejen
Lillebælt
Egtved
Juelsminde
Vorbasse
og mange, mange andre...
Henter afspiller ...
Tidsmaskinen
I tidsmaskinen kan du vælge klip fra det årti, hvor du blev født. Her er alle klip i kronologisk orden, og det ældste stammer helt tilbage fra 1907, hvor børn løb på skøjter i Fredericia, mens et af de yngste er fra 2016, hvor kassedamen Susanne Hansen fra Middelfart bliver kåret som Danmarks sødeste kassedame. Der er klip fra hele Trekantområdet, så der er masser at gå på opdagelse i.
Program
FREDAG 24.08
KL. 14.30 Luftens dronning
Tid: 15 min.
Få historien om Harriet Førslev, en vejlensisk pioner i dansk svæveflyvnings historie. Historiker og arkivar Pernille Schou fra Vejle Stadsarkiv folder historien ud.
Kl. 15.30
Forlystelseslivet blomstrer
Tid: 15 min. + bytur 60 min.
Oplev det blomstrende forlystelsesliv på Hotel Royal, Vejle Teater, Håndværkerforeningen og danserestauranten Røde Mølle fra 50’erne, når museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke fra Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller og
inviterer på efterfølgende guidet tur i byen.
Kl. 16 Rådhuset
Tid: 30 min.
Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt.
Kl. 17 Trafikken i Vejle
Tid: 15 min.
Trafik i historisk perspektiv. Karin Conradsen, der er historiker og arkivar på Vejle Stadsarkiv sætter ord på et emne, der til evig tid er til debat og har en god plads i historien om Vejle.
Kl. 18 De vilde dyr på Himmelpind
Tid: 15 min.
Træd ind i historien om Vejles vilde dyr. Vejle Zoo lå på Himmelpind ved Trædballehus, hvor også den kendte spillemand Frederik Iversen holdt til i mange år. Kom og hør om dette helt specielle Vejle-sted. Historiker og arkivar Karin Conradsen fra Vejle Stadsarkiv fortælle
LØRDAG 25.08
KL. 10.30
Da de åndsvage kom til Brejning
Tid: 15 min.
Siden 1899 har Brejning været præget af De Kellerske Anstalter i byen. De smukke bygninger vidner om et særpræget stykke Danmarkshistorie om åndssvageforsorgen. Kom og hør Jens Eskildsen fra Kellers Minde fortælle historien bag stedet, der blev verdenskendt i lægekredse for nytænkning af behandlingen af de åndssvage
KL. 11 Klip din egen historie
Tid: 60 min.
Workshop for børn. Leg med historien ved at klippe i den, lave collager og figurer. Museumsinspektør Jannie Uhre Ejstrud fra Kulturmuseet Spinderihallerne står for de historiske klipperier
KL. 12 Hvad er det?
Tid: 15 min.
Koldinghus gemmer på masser af spændende historier og genstande. Nogle af genstandenes funktion er svære at gennemskue, men måske kan du gætte det. Kulturarvschef Steen Rosenvinge Lundbye fra Koldinghus viser genstande frem og spørger: Hvad er det?
KL. 13 Så blev der stille
Tid: 15 min.
Gaderne lå øde hen, og der blev helt stille en dag i august 1914. Det var den dag, 1. verdenskrig kom til Vejle. Historiker og arkivar Pernille Schou fra Vejle Stadsarkiv fortæller historien.
KL. 14 Tur på rådhuset
Tid: 30 min.
Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt.
KL. 14.30
Arbejdet med Børkop Mølle
Tid: 15 min.
Børkop Mølle er blevet restaureret i flere omgange fra 1960’erne til 80’erne. Hør om møllens kulturhistoriske betydning, og om hvordan det er lykkedes at få bevaret og genanvendt et stykke kulturarv. Bodil Højlund fra Børkop lokalhistoriske Arkiv fortæller og viser billeder fra arbejdet med møllen.
KL. 15
Fornøjelser og fritid i Givskud
Tid: 15 min.
Der er forlystelser, fornøjelser og fritid anno 1960’erne på plakaten, når museumsleder Ilse Bellamy fra Giveegnens Museum tager udgangspunkt i fornøjelserne omkring Givskud Zoo i dette oplæg
KL. 16 Trafikken i Vejle
Tid: 15 min.
Trafik i historisk perspektiv. Frank Bache Andersen, der er historiker og arkivar på Vejle Stadsarkiv sætter ord på et emne, der til evig tid er til debat og har en god plads i historien om Vejle
KL. 17 Fabrikkerne ud af byeN
Tid: 15 min.
Da fabrikkerne flyttede ud af byen, ændrede byens struktur sig. Historiker og arkivar Frank Bache Andersen fra Vejle Stadsarkiv fortæller om byens forandring og fabrikkernes nye liv.
SØNDAG 26.08
KL. 10.30
Hvaler i Vejle
Tid: 15 min.
Vejles kæmpehvaler til vands og til lands har tiltrukket hundredevis af mennesker. Historiker og arkivar Tore Teglbjærg fortæller om Vejles hvaler
KL. 11.30 Uhyret i åen
Tid: 15 min.
Historiker og arkivar Tore Teglbjærg fortsætter fortællingen om livet i vandet. Denne gang om størfangster i Vejle Å og Vejle Fjord, der har en helt særlig historie.
KL. 12.30
Historisk skriveworkshop
Tid: 15 min.
Fold dine skrive-evner ud og sæt fodspor i historien. Vi ser Vejle i et historisk lys og tager så fat i enten erindring eller fantasi. Thomas Glud fra Vejle Bibliotekerne står bag flere workshops for spirende talenter, så fat pennen og bliv inspireret af den historie, du er omgivet af.
KL. 13.45
Et væksteventyr på bomuld
Tid: 15 min. + bytur 60 min.
Windfeld Hansens Bomuldsspinderi indleder et væksteventyr uden sammenligning i Vejles historie. Hør historien og tag med på en tur rundt i byens gader og oplev, hvordan industrialiseringen fra slutningen af 1890’erne giver Vejle ny status som en driftig og levedygtig købstad. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke, Kulturmuseet Spinderihallerne.
KL. 15 Skriftlæsning og skriverier
Tid: 60 min.
Test din evne til at læse gotisk i denne workshop med nogle af de dygtigste gotiske læsere, der er tilknyttet Vejle Stadsarkiv
KL. 14.30 Tur på rådhuset
Tid: 60 min.
Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt
KL. 16.30 Jernbanen kommer
Tid: 15 min.
I 2018 er det 150 år siden, jernbanen skar sig gennem Trekantområdet. Jernbanen fik stor betydning for den økonomiske udvikling på egnen. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke, Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle fortæller om jernbanens betydning for Vejle
KL. 17.30
De sorte mænd fra Hess
Tid: 15 min.
15 ton jern om dagen. Så meget producerede ’de sorte mænd fra Hess’, som i begyndelsen af 1900-tallet arbejdede på Vejles største jernstøberi. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke fra Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller deres historie.
Bybilledet er en interaktiv collage af arkivklip, hvor vi inviterer alle til at fortælle en historie om deres by i vores telt.
Herunder kan du se de seneste bybilleder. Klik på en video for at få lyd.