Historien om det danske ø-liv handler om affolkning, særlige traditioner, natur og fordelene ved at bo på en lille ø.

Dansk Kulturarv har samlet en række nydigitaliserede regionalradioklip fra de danske øer - et indblik i en verden og tid i Danmark, som kun få kender, og som måske er ved at uddø.

Mød den homoseksuelle Jørgen som flyttede fra Bornholm til København og følte befrielsen ved at turde være sig selv. To ungkarle på Sejerø fortæller om ungkarlelivet, og hvorfor der ikke er nok piger på øen.

Og på Anholt er beboerne relativt isolerede. Det er de gamle kendte normer, der går igen. Sproget mangler Y og Ø, og anholterne har svært ved at kende forskel på ord som killing og kylling. Tilflytterpigerne er ikke bange for at tage fat og lave hårdt fysisk arbejde. På Tunø er beboerne interesseret i at bevare ø-miljøet.

Og hvordan går det til på Møn, når man har forskellige opfattelser af, hvordan livet skal leves?

Lyt med og tag vel imod et unikt stykke dansk kulturarv.

ORMØ

Ormø er en lille ubeboet ø i Holsteinborg Nor mellem Glænø og Sjælland, ca. 10 km sydøst for Skælskør. Øen er karakteriseret ved sin store koloni af skarv og de deraf mange udgåede træer.

agersø lol

Ormø – et stykke urskovsnatur, 1983

Der skal ske en regulering i bestanden af skarver på Ormø, da de store fugle er blevet en trussel mod øens enestående natur.

agersø lol

Ormø – Skarver, 1983

Der skal ske en regulering i bestanden af skarver på Ormø, da de store fugle er blevet en trussel mod øens enestående natur.

ANHOLT

Anholt ligger i Kattegat og har et areal på 22,37 km². Øen er 11 km lang og omkring 6 km bred på det bredeste stykke. Der er 145 faste beboere, hvoraf de fleste i Anholt By, inde landet, hvor også skolen ligger 3 km fra havnebebyggelsen.

Lørdag i Østjylland – Anholt, 1975

Portræt af Anholt anno 1975, hvor der er problemer nok i det lille øsamfund.

Familiespejlet øer – Anholt, 1984

Vibeke Herbert fra 'Familiespejlet' besøger Anholt.

FANØ

Fanø er en 56 kvadratkilometer stor, langstrakt sandø i Vadehavet ud for Esbjerg.

De Fanø spillemænd, 1985

Poul Højbak er på vej til Fanø for at tale med Fritz Brinch og Niels Thorlund fra spillemandsgruppen 'Sand på gulvet'.

På tur til Fanø, 1987

Lyt med når vi følger Sorø Børne- og ungdomsrådgivning på tur til Fanø.

LILLEØ

Lilleø er en ø i Smålandsfarvandet nord for Lolland. Øen hører til Lolland Kommune. Areal: 0,86 km². Indbyggere 7-800 . Lilleø blev i 1914 forbundet med naboøen Askø med en ca. 700 m lang dæmning.

Fyraften – Jeg flytter ikke tilbage, 1987

I programmet møder vi Irene på 16 år, som bor på Lilleø. Hun fortæller, hvorfor hun vælger at flytte fra øen efter sommerferien, som så mange andre unge.

FARØ

Farø er en ø mellem Sjælland og Falster. Farøbroerne forbinder Sjælland med Falster via Farø. En dæmning forbinder Farø med Bogø.

Derfor projekterede han Farø-broen, 1963

Civilingeniøren bag Farø-motorvejsbroen fortæller om hans interesse for bygning af broer, og hvorfra han henter sin inspiration.

Farøkommite, 1963

Borgmestrene i henholdvis Stege og Næstved fortæller om formålet med Farøkommiteen, og hvorfor de er modstandere af opførelsen af de planlagte Farøbroer over Storstrømmen.

Farøuheld, 1985

Øjenvidnerapport fra et mindre uheld ved Farø-bro. Uheldet skete lige efter Dronning Margrethe havde forladt arrangementet. Ingen kom alvorligt til skade.

LÆSØ

Læsø er den største ø i Kattegat beliggende omtrent midtvejs mellem Frederikshavn og Göteborg. Øen er på 118 km² og har per 2013 1.839 indbyggere.

Uden for sæsonen – Læsø, 1980

Hemming Hartmann-Petersen læser op fra den lokale turistbrochure, fuld af forordninger, på færgen på vej til Læsø.

At leve på en ø, 1985

Ole Larsen taler med en række Læsø-beboere om løst og fast.

TUNØ

Tunø er en 3,52 km² stor bilfri dansk ø mellem Samsø og Jylland i Kattegat og Bælthavet, ud for Hov og Saksild og ligger cirka 8 km fra Jylland og har 118 indbyggere.

Familiespejlet – Øer, 1984

Familiespejlet besøger ti danske småøer. Denne gang er turen gået til Tunø.