Landstrænere

 

I dette tema fra Dansk kulturarv, har vi været i arkivet og fundet interviews med de landstrænere, der har kæmpet for at få det danske herrelandshold i fodbold frem til EM og VM slut-runderne fra 1976 og frem til i dag. Vi sætter spot på Kurt Nielsen, Sepp Piontek, Richard Møller Nielsen, Bo Johansson Morten Olsen og Aage Hareide. Med klip og materialer fra Rigsarkivet, DR, DFI og SMK, kan du gå på oplevelse i den spændende fodboldkultuturarv.

Nu hvor der desværre ikke kommer til at blive afholdt EM i fodbold i parken i 2020 og stor dansk fodboldfest, har vi til gengæld mange fodboldminder fra de sidste næsten 100 år, som vi kan glæde os over og se tilbage på.

 

 

 

Kurt Nielsen

 

I 1976 blev Kurt Nielsen præsenteret som landstræner for herrernes fodboldlandshold som afløser for Rudi Strittich. Efter at have været træner og spiller for både danske og udenlandske klubber, blev opgaven nu at træne et Landshold der skulle kunne yde modstand mod de større lande. Dette lykkedes til dels, bl.a. med vigtige sejre over arvefjenden Sverige.

Kurt Nielsen endte med at være træner for landsholdet frem til 1979, hvilket endte med 31 landskampe. Det danske landshold havde dog svært med at hamle op med det niveau man oplevede i resten af Europa, og havde lidt et ry af at være for hyggeligt. Der manglede simpelthen en grad af professionaltiet i dansk fodbold.

I dette klip fra 1976, interviewes Kurt Nielsen omkring hans nye stilling som landstræner, samt hvorledes at landsholdet skulle fungere med en trup bestående af amatører.

 

 

 

Fodboldspiller, Rathsack, Svend 1915. SMK

DR Arkiv. 1976.

Interview fra 1979 med Kurt Nielsen ved siden af den nye Landstræner Sepp Piontek omkring trænerskiftet, landsholdet og hvordan karrieren som landstræner har været.

Se hele interviewet Her

 

Sepp Piontek

 

Sepp Piontek havde tidligere været spiller og træner i tysk fodbold, hvor han bl.a. havde trænet større klubber som Werder Bremen og Düsseldorf. Som ny landstræner, var det hans vision at skabe et nyt landshold der var bygget på disciplin og professionaltiet fremfor hygge og luksus.

Samtidig begyndte det danske fodboldlandshold nu at bestå af profesionelle fodboldspillere fremfor amatører, hvilket gjorde at der nu var mulighed for bedre resultater. Det resulterede i, at Sepp Piontek sammen med landsholdet kvalificerede sig for første gang nogensinde til et VM. Det var VM i Mexico 1986 hvor Danmark nåede til 16-delsfinalen hvor de blev slået ud af Spanien 1-5.

Dermed begyndte en ny og stor popularitet omkring landsholdet at komme frem, og flere af profilerne oplevede nu en større stjernestatus blandt de danske fodboldfans.

I dette klip fra 1986, fortæller Sepp Piontek om hans arbejde med at holde en professionel distance til sporten og disciplineret tilgang til fodbolden

 

 

 

 

Sepp Piontek endte med at træne det danske herrelandshold frem til 1990. Efter en mislykket kvalifikation til VM i Italien, trak han sig tilbage. Senere har Sepp Piontek trænet både Tyrkiet, AaB, Silkeborg og Grønland.

 

TV-indslag fra 1985 om landsholdets voksende popularitet under Sepp Piontek. DR Arkiv

Herrenes fodboldlandshold ca. 1915. Rigsarkivet

 Herrenes fodboldlandshold ca. 1920. Rigsarkivet.

1992. DR Arkiv.

 

Richard Møller Nielsen fortsatte med at træne landsholdet helt frem til 1996 hvorefter han fortsatte sin karriere som landstræner for Finland og Israel.

 

 

Richard Møller Nielsen

 

Richard Møller Nielsen havde tidligere, selv trænet flere danske klubber før han arbejdede som assistenttræner under Sepp Piontek. Efter Sepp Pionteks, blev Richard Møller Nielsen gjort til landstræner. Der var flere der var kritiske over denne beslutning, da man mente, at han ikke havde nok erfaring til det arbejde. Karrieren startede umiddelbart heller ikke godt med en mislykket kvalifikation til EM i Sverige 1992.

Men på grund af borgerkrig i Jugoslavien, kom Danmark og Richard Møller Nielsen med på et afbud, og endte med at vinde hele turneringen med en 2-0 sejr over Tyskland. Richard Møller Nielsen står dermed som den mest triumferende landstræner nogensinde med guld i EM 1992 og Confederations Cup 1995.

Udover sejren i 92' var Richard Møller Nielsen også kendt for sin fynske dialekt og måde at tale på samt sit udfordrende forhold til pressen.

I dette klip fra 1992, før EM-finalen, udtaler Richard Møller Nielsen sig om kogt laks og korsetter foran hele verdenspressen.

 

 

TEMAER

Vi samler løbende indholdspakker, som stiller skarpt på et specifikt aspekt af historien:

 

 

 

 

Bo Johansson

I 1996 blev den rutinerede træner Bo Johansson valgt til at skulle træne landsholdet med håb om at kvalificere sig til kommende turneringer. Bo Johansson havde tidligere været træner for en række skandinaviske klubber og det islandske landshold. Han vandt bl.a. superligaen med Silkeborg IF i 1994.

Det lykkedes for Bo Johansson at kvalificere sig til VM i Frankrig 1998, hvor Danmark blev slået ud i kvartfinalen efter en tæt kamp mod Brasilien der endte 2-3. I 2000 kvalificerede Danmark sig også til EM i Holland/Beligen, men tabte alle kampene i gruppespillet. Bo Johansson valgte selv at stoppe karrieren på landsholdet i 2000 efter den skuffende EM slutrunde, men var en meget populær træner hos befolkningen og medierne - også i årene efter.

 

I dette klip fra 1999, er Bo Johansson, Richard Møller Nielsen og Sepp Piontek i programmet Absolut Fredag, for at snakke fodbold. Se hele klippet Her.

 

 

Danmark På Film har et stort udvalg af film og klip med fodbold fra den danske historie. Her kan du blandt andet se tilbage til 1911 hvor Københavns Idrætspark blev indviet mellem de historiske klubber B93 og Frem.

 

 

Morten Olsen

Som tidligere spiller på landsholdet, havde Morten Olsen god erfaring og kendskab til fodbold på professionelt plan. Ligeledes havde han i årene frem til 2000 været træner for henholdsvis Brøndby IF, FC Köln og Ajax Amsterdam.

Morten Olsen valgte Michael Laudrup som assistenttræner, og sammen førte de landsholdet til flere EM og VM slutrunder. Heriblandt VM i Korea hvor Danmark endte som nr. 1. i Gruppe A med en 2-0 sejr over Frankrig.

Det lykkedes dog ikke for Morten Olsen at føre landsholdet til slutrunderne i Tyskland 2006, Østrig/Schweiz 2008, Brasilien 2014 og Frankrig 2016. Især i de senere år af trænerkarrieren, blev Morten Olsen kritiseret for ikke at kunne kvalificere landsholdet til slutrunderne, hvilket bl.a. var et resultat af at landsholdet simpelthen ikke fik scoret nok mål.

Morten Olsen endte med at være træner for landsholdet i 15 år, hvilket gør ham til den træner der har siddet på posten længst tid nogensinde.

I dette klip fra 2000, bliver Morten Olsen præsenteret og interviewet som nyansat landstræner. Se hele interviewet Her.

 

 

 

Aage Hareide

Efter at Danmark mislykkedes at kvalificere sig til EM 2016 i Frankrig ved at tabe til Sverige i den afgørende Play-off kamp, valgte Morten Olsen at træde tilbage fra trænerposten. Det medførte til flere gisninger og diskussioner om hvem der skulle være den næste landstræner.

Efter længere debat, faldt valget på den Norske træner Aage Hareide. Aage Hareide havde før landsholdet haft en imponerende karriere som træner for bl.a. Brøndby, det norske landshold og Malmø FF. Sidstnævnte fik han ført til Champions League to sæsoner i træk.

Ved at skifte ud i flere landsholdsprofiler samt en ændret tilgang til spillestil, fik Aage Hareide succes med kvalifikation til VM i Rusland 2018, hvor landsholdet nåede frem til ottendedelsfinalen hvor de tabte til finalisterne fra Kroatien i straffesparkskonkurrence. Det lykkedes også Aage Hareide at kvalificere landsholdet til EM 2020, der blev aflyst på grund af Corona-krisen.

Trods Aage Hareides forbedrende arbejde med landsholdet, meldte DBU ud i 2020, at den tidligere FC Nordsjælland Kasper Hjulmand skulle træne landsholdet efter sommeren.

I dette klip fra 2015 præsenteres Aage Hareide i TV-Avisen som ny landstræner.